Reisverslag door Lorant Papp van het bezoek aan Nijverdal in juni 2014

Woensdag 18 juni 2014
Na een lange reis zijn wj rond 19.00 uur aangekomen in Nijverdal. De gastgezinnen zaten al op ons te wachten. We hebben even kennis gemaakt en vervolgens ging iedereen met zijn eigen gastgezin mee. Ons gastgezin heeft ons met lekker eten verwelkomd. Na het eten zij we snel naar bed gegaan, watn we wisten dat we de volgende dag een druk programma zouden hebben.

Donderdag 19 juni 2014
Om 8.00 uur werden we wakker gemaakt omdat we uit onszelf niet wakker werden. We moesten opschieten want de anderen zaten al op ons te wachten bij Wielent en Erzsike. Er was al aan iedereen verteld wat we die dag gingen doen. Ik vond het zelf heel indrukwekkend hoe alles georganiseerd was. Dat de Nederlandse mensen zo veel respect voor elkaar hebben, sprak me heel erg aan. We hebben een bedrijf bezocht waar men pootaardappelen verbouwt. De boer heeft ons verteld dat hij samen met zijn zoon en schoonzoon 100 ha grond bewerkt. Dat kunnen wij natuurlijk niet geloven. Zo veel grond met maar drie man. Maar nadat wij zijn machinepark hebben gezien, beginnen we het een beetje te geloven. Hij vertelde ons ook dat hij met andere boeren samenwerkt en elk jaar van grond wisselt, zodat er roulatie komt in de teelt. Dit is echt ongelofelijk dat de mensen op zo'n niveau samen kunnen werken. We hebben weer genoeg stof om over na te denken. Daarna zijn we naar een loonbedrijf geweest. De vader, de zoon en nog vier mensen werken hier. Ze hebben veel mooie trekkers en machines. Het lijkt ons een groot bedrijf. De vader vertelt ons dat hij ook gewoon meewerkt en niet alleen vanuit het kantoor de boel regelt. Dit is weer iets nieuws voor ons. De manier van werken in Nederland is toch heel anders dan bij ons. Ook waren we nog bij een kalverfokkerij waar ook alles netjes en goed georganiseerd was. Elke maand gaan er 260 kalveren naar de slachterij als resultaat van het werk van twee mensen. Ongelofelijk. 's Avonds thuis werden we weer met lekker eten ontvangen. Daarna hebben we een gezellige avond gehad met ons gastgezin. We konden ook al aardig goed met elkaar communiceren.

Vrijdag 20 juni 2014
Om 7.30 uur gingen wel al op pad. We moesten vandaag heel wat kilometers rijden. Eerst hebben we bij Timmerman, tractoren en landbouwmachineverkoop in Ommen rondgekeken. Na een kort bezoek zij we verder gegaan naar een andere vestiging van Timmerman waar men onderdelen en vooral Duitse machines verkoopt. Bert Stokvis, onze gastheer bij Timmerman, geft ons uitleg hoe alles bij het bedrijf werkt. Daarna hebben we bij Evers, een landbouwmachinefabriek, een bezoek gebracht. Ze maken daar eenvoudige maar supergoede landbouwmachines. De machines worden vooral handmatig gemaakt. Hier werden we ook hartelijk ontvangen. Tijdens de koffie keken we naar een videopresentatie en daarna kregen we een rondleiding waarbij alles goed werd uitgelegd. Ik vond het erg interessant. Ten slotte zijn we naar Timmerman in Wierden gegaan, waar ook de andere groepen bij waren. Hier werd verteld hoe in Nederland de machineverkoop en onderhoud gedaan wordt. De monteurs worden altijd bijgeschoolc en in het seizoen staan ze 24 uur per dag voor de klanten klaar. Als er problemen zijn met een machine doen ze er alles aan om het zo spoedig mogelijk te repareren zodat de boeren het werk op tijd klaar hebben.
De klanten zijn erg belangrijk voor het bedrijf.

Zaterdag 21 juni 2014
Na het lekkere ontbijt gingen we naar Wielent en Erzsike om de rest van de groep te ontmoeten. We gingen nu met zijn allen naar een eierengroothandel. Het was een interessant bedrijf. 's Middags hebben we op de kwekerij van Wielent rondgekeken en 's avonds hadden we een barbecue bij Wielent en Erzsike. Ik vond alles heel erg goed georganiseerd en vind het heel indrukwekkend hoe aardig de Nederlanders voor ons zijn. Ik wil graag iedereen bedanken die deze mooie week voor ons georganiseerd heeft. We hebben heel veel dingen kunnen zien en ervaren hoe een Nederlands bedrijf draait. Dit vonden we heel erg bijzonder en we hopen hiermee in RoemeniŽ iets te kunnen doen.

Zondag 22 juni 2014
We hebben een mooie dag gehad. 's Morgens naar de kerk en daarna naar een heel mooi plaatsje waar we een boottocht hebben gemaakt. We hebben genoten van dit prachtige land.

Maandag 23 juni 2014
Verzamelen bij Wielent en Erzsike en om 10.00 uur vertrekt de bus weer naar RoemeniŽ. Wat ik in deze paar dagen heb ervaren is dat de mensen in Nederland vertrouwen in elkaar en in de bedrijven hebben. Ze helpen elkaar, ze werken goed samen met elkaar want samen kun je meer bereiken. Dat is in RoemeniŽ absoluut niet zo. Ik hoop dat de deelnemers aan deze reis dit goed zullen onthouden en proberen er in RoemeniŽ ook iets aan te gaan doen. Alleen het vertrouwen van de mensen terugwinnen is heel erg moeilijk. In RoemeniŽ zijn helaas ook veel bedrijven die misbruik maken van eenvoudige mensen. Vaak wordt niet alleen je product niet betaald, maar krijg je ook je loon soms met twee ŗ drie maanden vertraging. Nogmaals bedankt voor jullie gastvrijheid! We hopen dat wij jullie ook een keer bij ons in Nusfalau en BŁrgezd kunnen ontmoeten.

Met vriendelijke groeten, Lorant Papp.