Reisverslag bezoek boeren aan Nijverdal juni 2014

Hieronder ziet u een  verslag van het bezoek van de Roemeense boeren uit Nusfalau.

Woensdagavond 18 juni kwamen de gasten aan in Nijverdal en werd kennis gemaakt met de gastgezinnen. Dat zijn de families Brendeke, Stokvis, Harting, Hoekjen, Hemmink, de Gooijer, Overgaauw, Zonnebeld en mevrouw Kootstra.

Op donderdag 18 juni 2014 was er een druk programma. De boeren werden in drie groepen verdeeld al naar gelang hun interesse. Zo onstond er een veeteeltgroep, een mechanisatiegroep en een groengroep.

De veeteeltgroep ging eerst naar het bedrijf van de familie Borkent waar melkkoeien worden gehouden.

Vervolgens ging de veeteeltgroep nog naar een kalvermesterij Folbert in Vriezenveen.

En daarna werd nog een bedrijf met fokvarkens en een bedrijf met schapen bezocht.

De mechanisatiegroep bestond uit twee begeleiders uit Nijverdal, en vier mensen uit Nusfalau, een handelaar, een monteur, een akkerbouwer en een tolk. Men begon met een bezoek aan Broeze Wierden (akkerbouw). Bij dit bedrijf werd ook over ziektes van de pootaardappelen gepraat. De meeste verbazing gaf de opmerkinge van deze akkerbouwer, dat ze met andere boeren uit de omgeving hun akkers uitwisselen om hun aardappels of ander pootgoed op te telen. Dit vonden de mensen uit Nusfalau maar erg vreemd. Een dergelijke manier van andermans grond gebruiken, komt in Nusfalau niet voor.

Daarna volgde een bezoek aan Folbert Vriezenveen (kalvermesterij) samen met de veeteeltgroep. Vervolgens een bezoek aan loonbedrijf Broeze Hellendoorn.

Er werd een bezoek gebracht aan Veenhuis Raalte (giertanks) en aan Veenhuis Raalte (kiepers).

Onze gasten van de veeteeltgroep werden bij alle bedrijven goed en hartelijke ontvangen. Ze kregen aan het begin een uitleg wat de werkzaamheden bij deze bedrijven inhouden. Onder de rondleidingen werd goed op allerlei zaken gelet. 

In de groengroep, zaten Ôsz András en Kelemen István die graszoden telen, Nagy Sándor, die perkplanten kweekt en hovenier Demartine Zorán. Sami Csaba was de tolk.

De excursies donderdagmorgen begonnen met een bezoek aan graszodenkwekerijk Mulder in Dalerveen. De heer Mulder deed zijn manier van werken uit de doeken. Een wandeling door de bedrijfsgebouwen gaf een beeld over het machinepark en de gebruikte meststoffen. Na een kop koffie bezocht de groep een aantal grasvelden van dit bedrijf.

Aansluitend werd er nog een mechanisatiebedrijf bezocht die wellicht nog interessante occasions had.

Daarna ging het gezelschap naar het bedrijf van Pieter van der Linden, een afhaalcentrum voor groen. Hier konden de bezoekers een indruk opdoen hoe een groencentrum in Nederland is opgezet. Hier kregen we geen rondleiding, maar konden we indrukken opdoen en foto's maken.

Het derde en laatste bedrijf was de bijzonder grote graszodenkwekerij Queens Grass BV. Met maar liefst 300 hectare graszoden, één van de grootste van Nederland. We kwamen hier rond vier uur aan en kregen eerst een kop koffie. Die tijd werd gebruikt om de bedrijfsfilosofie uit te leggen. Ook nu weer ging het om een bedrijf dat is opgestart door opa en via de vader op de zonen terecht kwam bij de huidige eigenaren. Na de koffie kregen we een rondleiding door de bedrijfsgebouwen. En als afsluiting een bezoek aan een grasvld waar volop gras werd geoogst. Het was er een komen en gaan van vrachtwagens. 

Daarmee waren de bedrijfsexcursies die dag ook voor de groengroep voorbij. Vooral Ôsz András en Kelemen István kwamen deze dag aan bod.

Op de donderdagavond gingen alle groepen nog even Nijverdal op om te kijken naar de intocht van de avondvierdaagse.

Op vrijdag 20 juni 2014 ging de veeteeltgroep eerst naar een zuivelboerderij. Daarna stond een bezoek aan het bedrijf van de familie Abbink in Holten op het programma. Zij doen in mestvarkens.

Ook de mechanisatiegroep had weer een druk programma op het gebied van de landbouwmechanisatie. Men ging als eerste naar Landbouwhuis Ommen.

Vervolgens ging men naar Zonna in Beilen. Daarna naar het bedrijf Timmerman in Hardenberg.Toen naar Evers Agro in Almelo.

Voor de mechanisatiegroep was deze dag een voortzetting van donderdag, overal waren de Roemene uitermate geďnteresseerd in alles wat ze zagen. Bij de verschillende bedrijven was er ook veel belangstelling voor de occasions. 

Bij de groengroep kwamen op de tweede excursiedag Nagy Sándor en Demartine Zorán meer aan bod. De trip begong met een bezoek aan hoveniersbedrijf Brekeld uit Rijssen. Om negen uur waren we aanwezig. Onder het genot van een kop koffie luisterden de bezoekers geboeid naar de eigenaar die met behulp van tuintekeningen uitlegde hoe hij te werk gaat met zijn opdrachten. Daarna volgde een bezichtiging van het berdrijf, waarbij ook de machinerie en de meststoffen werden besproken.

Vervolgens ging de reis richting Hengelo. Daar werd het groen-afhaalcentrum Menkenhorst bezocht. Een zeer groot bedrijf met ontzettend veel planten en bomen. Hier geen rondleiding, maar een wandeling over het terrein. 

Daarna een bezoek aan perkplantenkwekerij Aarninkhof, waar vooral Nagy Sándor zijn hart kon ophalen. Hoewel de vier hectare aan kassen al behoorlijk leeg waren, wist de eigenaar er een interessante middag van te  maken. De uitleg over  plantafstanden en  "in het donker zetten" was zeer leerzaam.

Alle groepen kwamen aan het einde van de dag bij elkaar voor een bezoek aan mechanisatiebedrijf Timmerman in Wierden.


Op zaterdag 21 juni gingen alle boeren samen naar Kwetters in Ede. Dat is een groothandel in eieren.

's Middags was er even een rustmoment in het programma opgenomen. Zo kon men eventueel ook met de gastgezinnen nog iets ondernemen. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de broers Mate gingen golfen bij Pitch en Putt in Lemele. 

's Avonds was er nog een BBQ op het terrein van Zonnebeld Groencentrum.

Op zondag 22 juni ging iedereen met de gastgezinnen naar de dienst in de Regenboogkerk, waar Sándor Kartona nog even het woord richtte tot de gemeente. 

Daarna nog even koffie drinken bij de kerk.

Na de koffie vertrok de hele groep naar Giethoorn. Vlak voor Giethoorn werd er nog even gestopt om een broodje te eten.

Na afloop was er weer een BBQ, want er was nog behoorlijk wat vlees over van de vorige dag.

En toen werd het maandag 23 juni en was het weer tijd om afscheid te nemen. Rond 10.00 uur vetrokken onze gasten weer richting Roemenië.

Het was weer een geweldige tijd die we samen mochten beleven.