Reisverslag minivakantie Nusfalau (12 tot en met 16 augustus 2013)

Op maandag 12 augustus vertrokken we met ons hele gezin voor een kleine minivakantie naar Nusfalau. Dick was in juni ook al in Nusfalau geweest om het feest van het 800-jarig bestaan mee te vieren, maar toen kon de rest van het gezin niet mee vanwege schoolverplichtingen. We vertrokken vanuit Dortmund met Wizzair naar Debrecen. Vandaar met de huurauto naar Boghis vlakbij Nusfalau. Daar logeerden we bij pension Casa Renata.


De volgende ochtend begonnen we met een bezoek aan het gemeentehuis. De burgemeester was blij ons te zien. Na de hartelijke ontvangst liet hij ons en de kinderen een stukje van Nusfalau zien met Major Gyongyi als tolk. Achtereenvolgens zagen we een school voor voortgezet onderwijs, de sporthal, het oude park en de nieuwe kleuterschool. In de kleuterschool zit ook het nieuwe project van de stichting Nijverdal helpt Nusfalau: een gezamenlijke keuken, voor het zogenaamde tafeltje-dekje project. Helaas was de keuken nog niet in gebruik vanwege problemen met de vergunning om tussen de middag op school te mogen eten.

Na een uitgebreide gezamenlijke lunch met de burgemeester, ging hij weer aan het werk en gingen wij verder met het laten zien van Nusfalau en de projecten van de stichting aan de kinderen. We zagen de molen, het groene kruisgebouw, het uitvaartcentrum, het kasteel, het nieuwe park en de bibliotheek. Daarna gingen we zwemmen in het zwembad Baile Boghis. ’s Avonds in Boghis hebben we nog een wandeling gemaakt door het dorp. We werden uitgenodigd om daar de kerk te bekijken en een hele trotse klokkenluider liet ons “zijn” klokkentoren zien.

De volgende dag hadden we gepland om de kinderen de Romeinse opgravingen in Porolissum te laten zien en de botanische tuin in Jibou. Maar toen we door Nusfalau reden kwamen we Jutka van de groene kruispost tegen. Zij belde Eva om te tolken en voor we het wisten zaten we koffie te drinken in de kantine van het gemeentehuis. De voormalige locoburgemeester kwam ook nog even langs. Het was erg gezellig. Ondertussen belde Gyongyi om ons uit te nodigen voor een etentje met haar gezin om vier uur die middag.

Door dit alles hadden we geen tijd meer voor de Romeinse opgravingen en hebben we dus alleen nog maar de botanische tuin in Jibou kunnen bezoeken. Dat was erg mooi.

Met het gezin van Gyongyi gingen we aan het einde van de middag naar het huisje in de bergen dat van haar familie was, voor een barbecue. Eerst wandelden we nog even door de wijn- en boomgaard van de familie. Onze oudste kinderen hebben tot laat in de avond met haar dochters de kolonisten van Catan gespeeld, terwijl onze jongste twee kinderen zich vermaakten met het stoken van een vuurtje. Het afscheid was hartelijk.

Donderdag hebben we de omgeving van Nusfalau verkend. Onder andere vanuit het bedevaartsoord net boven Nusfalau, want daar heb je een prachtig uitzicht over Nusfalau. De rest van de middag hebben we geluierd in de tuin van het pension. Lekker een sudokuutje maken en kaartspelletjes doen met de kinderen. ’s Avonds volgde een barbecue met familie en vrienden van burgemeester Mate Radu in het nieuwe park. Alle aanwezige kinderen vermaakten zich prima met een voetbal. Dan zijn er plotsklaps geen taalbarrières meer.

De volgende ochtend was er tijd voor de laatste informele vergadering met de burgemeester, Jutka en Eva. Daarna werd het voor ons tijd om te gaan richting Debrecen.

Al met al was het een bijzondere ervaring voor ons en onze kinderen om samen Nusfalau te mogen bezoeken. Niet alleen dat de kinderen voor het eerst vlogen, maar vooral omdat ze nu konden zien hoe het daar echt is. Ze hadden al zolang de verhalen gehoord, maar nu ze het echt gezien hebben, is het veel tastbaarder voor hen geworden.

Het was een mooie minivakantie.


Dick en Karin Harting en de kinderen Teun (14), Giel (12), Joost (10) en Wout (10).