Reisverslag bezoek feest 800 jaar Nusfalau van 14 tot en met 17 juni 2013

In het weekend van 16 en 17 juni is het 800 jarig bestaan van Nusfalau gevierd. Het bestuur van de stichting 'Nijverdal helpt Nusfalau', was hiervoor uitgenodigd en daarom reisde een delegatie van dit bestuur samen met nog enkele belangstellenden, op vrijdag 14 juni af, richting Nusfalau. In totaal ging het om een groep van tien personen.

Eerst ging de reis met de auto naar Dortmund. Daar werd de reis voortgezet per vliegtuig tot Debrecen in Hongarije. Daar werden ze opgehaald met een bus. Een rit van nog eens twee uur bracht hen uiteindelijk in Nusfalau. Na de koffer te hebben achtergelaten op de slaapplekken, werden de Nijverdallers om 20.00 uur gastvrij welkom geheten door de feestcommissie. Een heerlijke maaltijd stond hen te wachten.

Zaterdag begon het feest. Om acht uur werden de gasten verwacht in Nusfalau om deel te nemen aan de optocht die door het dorp voerde. Aan deze tocht namen ook de diverse dans- en muziekgroepen deel. Sommigen in een paardenwagen, anderen te paard, een enkeling per bus. De optocht was een mooie gelegenheid om een indruk van Nusfalau te krijgen.

Na deze tour was er een officiŽle gelegenheid; de pas gebouwde kleuterschool werd geopend. En school die mede tot stand is gekomen met hulp van 'Nijverdal helpt Nusfalau'. Die hulp was verleend in de inrichting van de keuken en in schoolmeubelen. Diverse overheidsmensen en alle kerkhoofden hielden interessante toespraken, waar de Nijverdallers uiteraard niets van konden verstaan, maar de plaatselijke bevolking luisterde geboeid naar de sprekers. Ook was er een dansvoorstelling door kinderen.

Tussen de middag was er een heerlijke lunch in het dorpshuis.

's Middags en 's avonds traden diverse dans- en muziekgroepen op die waren uitgenodigd uit Hongaars- sprekende gebieden. Een dat bestrijkt een flink aantal landen.

Bert Jansen vertolkte een gedicht van Johanna van Buren; dus de Twents/Sallandse streektaal kwam ook onder de aandacht. De eerste feestdag werd afgesloten met een denderend optreden van een bekende Roemeense rockband en gigantisch vuurwerk.

Zondag begon met een bezoek aan de kerk. Een dienst waaraan ook dominee van Dijken een bijdrage leverde.

Na de kerkdienst, zo rond twaalf uur, werd een monument ter ere van het 800-jarig bestaan van Nusfalau onthuld. Ook nu weer diverse toespraken van diverse overheidsfunctionarissen en kerkleiders. Diverse mensen die veel betekend hebben voor Nusfalau, werden letterlijk in het zonnetje gezet, want het was best warm. Bijna drie uur later was het monument onthuld en vertrokken alle gasten naar een restaurant waar een heerlijke maaltijd klaar stond. Na de maaltijd, was er tijd om een ritje te maken door de prachtige omgeving rond Nusfalau. En daarmee kwam een einde aan een prachtig weekend.

Op maandagmorgen vergaderde het bestuur van 'Nijverdal helpt Nusfalau' met de burgemeester en met het hoofd van het Groenkruis om de lopende zaken te bespreken. De bus stond om half twaalf klaar om de Nijverdallers naar Debrecen te brengen. Ze namen afscheid van de gastmensen en vertrokken. Na een reis van twee uur met de bus, twee uur met het vliegtuig en daarna nog eens twee uur met de auto, arriveerden ze in de avond weer in Nijverdal. Een prachtige reis met goede indrukken en, heel belangrijk, de banden met de Nusfalauers zijn weer aangehaald.

Bert Jansen.