Nusfalau

Stichting Nijverdal helpt Nusfalau

Home

Nieuws

Nusfalau

RoemeniŽ

Projecten

Reisverslagen

Oproepen

Contact

ANBI

AVG

Projecten

Hieronder ziet u een opsomming van de projecten waar de stichting zich mee bezig houdt. Sommige projecten lopen al jaren.

Broodproject in BŁrgezd
In het dorp
BŁrgezd vlak bij Nusfalau heeft de stichting een broodproject opgestart voor ongeveer 12 armlastige gezinnen. Zij krijgen gratis 1 brood in de week.

Badhuis voor zigeuners
In de zigeunerwijk van Nusfalau heeft de stichting met geld en goederen meegeholpen aan de verbouwing van een leegstaand gebouw tot badhuis.
De zigeuners hebben, samen met mensen van de gemeente, de werkzaamheden verricht. In dit zo noodzakelijke badhuis zijn aparte kleedruimtes met douches en wc’s voor mannen, vrouwen en kinderen, een aparte ruimte met wasmachines en wasdrogers en een aparte ruimte waar de dokter spreekuur kan houden.
In het bijzijn van een groep belangstellenden uit Nijverdal/Wierden is het badhuis op 30 augustus 2014 officieel geopend.


Bibliotheek
Een paar jaar konden we de hand leggen op een gedeelte van de inventaris van de oude bibliotheek van Nijverdal. De boekenkasten staan nu in de bibliotheek van Nusfalau.

Brandweer
Een paar jaar geleden hebben wij een groot aantal brandweerpakken, die wij gekregen hebben van de brandweerkorpsen van de gemeente Hellendoorn, naar de gemeentelijke brandweer in Nusfalau gestuurd. Wij hopen in de toekomst nog meer materialen te krijgen of kopen die geschikt zijn voor de brandweer van Nusfalau.

brandweerkazerne Nusfalau

Gebitsproject
Op de basisscholen in  Nusfalau en
BŁrgezd hebben we een gebitsproject opgezet. Wij hebben gezorgd voor tandenborstels en tandpasta die werden uitgedeeld via de scholen. Bij het uitdelen hebben de leerkrachten uitleg gegeven over hoe belangrijk een gezond gebit is.

Groene Kruisgebouw
In januari 2009 heeft onze stichting samen met de gemeente Nusfalau een Groene Kruisgebouw opgezet. De mensen kunnen hier hulpmiddelen lenen zoals rollators, invalidenwagens, krukken, bedden, enzovoort. Hier wordt ook incontinentiemateriaal beschikbaar gesteld. Daar is veel behoefte aan. Het medicijnenproject dat wij al verschillende jaren uitvoeren, wordt ook vanuit dit centrum verzorgd. Het project loopt boven verwachting. Daarom zijn er inmiddels al twee nevenvestigingen geopend, namelijk in BŁrgezd en in Boghiz.

Groene kruis post
In de zomer van 2012 hebben we nog veel materialen ingezameld zoals postoelen, krukken en invalidenwagens en vervoerd naar Nusfalau. Daarmee hebben ze in Nusfalau voorlopig genoeg hulpmaterialen. Wel blijven we natuurlijk incontinentiemateriaal inzamelen (en helaas ook kopen) omdat hier enorm veel vraag naar is. Gelukkig worden we daarbij geholpen door onze vrienden van het RoemeniŽ comitť Bergentheim.

Gymtoestellen voor in de sporthal
De Roemeense nationale overheid heeft er voor gezorgd dat er een nieuwe sporthal in Nusfalau is gebouwd. Dat betreft echter alleen het kale gebouw. De stichting heeft gezorgd voor diverse gymtoestellen.

Kleding
In het verleden deed de stichting ook aan kledinginzameling, die in Nusfalau voor een klein bedragje werden verkocht. Na verloop van tijd bleek de animo voor deze kleding af te nemen, terwijl de transportkosten voor de stichting aanzienlijk waren. Daarom is dit project inmiddels afgesloten.

Kleuterschool
In Nusfalau is een nieuwe kleuterschool gebouwd. Op 15 september 2012 is de school, die grotendeels gefinancierd is door de Roemeense overheid en de Europese Unie, in gebruik genomen. Er zijn 8 klaslokalen, 6 voor de kleuters en 2 voor groep 0 van de basisschool. Er kunnen in totaal 160 kinderen les krijgen. Wij als stichting hebben een gedeelte van de inrichting verzorgd, bijvoorbeeld schoolmeubilair (gekregen van Heutink uit Rijssen) en schoolborden.


Landbouw
In 1999 zijn we begonnen met een landbouwproject. Het doel hiervan was om de boeren te leren hoe ze de grond beter kunnen bewerken om op die manier een betere opbrengst te krijgen. Sinds 1999 zijn er voor de bevolking verschillende landbouwmachines beschikbaar gesteld door de oprichting van een loonbedrijf. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt. Het resultaat was, dat de boeren die aan dit project meededen een driemaal hogere opbrengst hadden dan degenen die nog op traditionele wijze de grond bewerkten. In 2018 is de landbouwvereniging opgeheven omdat er te weinig middelen binnen kwamen. De landbouwvereniging is omgezet naar een Roemeense humanitaire stichting. Boekhoudkundig zijn we niet meer met elkaar verbonden, maar praktisch gezien nog wel. Zo zit onze voorzitter ook in de Roemeense stichting. Het machinepark van de landbouwvereniging is geveild en de opbrengst is naar de Roemeense stichting gegaan.

landbouwproject

Medicijnen en vitaminen
In RoemeniŽ is de gezondheidszorg niet zo goed geregeld als in Nederland. Een zorgverzekering is voor de gewone mensen onbetaalbaar. Dit heeft tot gevolg, dat de armste mensen geen goede medicatie kunnen krijgen als dat nodig is. De stichting heeft in Nusfalau iemand aangesteld, die het beheer over een geldbedrag heeft gekregen. De allerarmste mensen kunnen bij haar aankloppen voor geld voor goede medicatie. Door middel van het vitaminenproject zorgen wij ervoor dat de kinderen op school voldoende vitaminen binnen krijgen. Hierdoor is het schoolverzuim door ziekte sterk afgenomen.

Ondersteuning zieken
In bijzondere gevallen helpt onze stichting mensen met geld. Bijvoorbeeld voor een patiŽnt die een heupoperatie nodig had of een patiŽnt met suikerziekte die een been moest missen. Ook al worden de kosten voor de operatie voor een groot deel vergoed, het kost de mensen nog steeds heel veel geld. Voor zo'n operatie moeten de mensen wel 300 kilometer verderop naar het ziekenhuis. Vaak moet er ook nog iemand met de patiŽnt mee voor een paar dagen, want de verpleging in het ziekenhuis is niet altijd voldoende. Reiskosten en alle extra's worden namelijk niet vergoed.

Reformatorische kerk
Een paar jaar geleden heeft de stichting meegeholpen bij het opknappen en het aanleggen van de verwarming.

Samen eten voor senioren / Tafeltje dekje
In de gemeente Nusfalau wilden we een 
soort van Tafeltje Dekje creŽren voor hulpbehoevende ouderen. Bij de nieuwe kleuterschool in Nusfalau is een keukenvoorziening geplaatst, waar ouderen gezamenlijk kunnen koken en eten. Doordat ze zelf het eten gaan meebrengen of gezamenlijk gaan kopen, kunnen de kosten voor hen beperkt blijven. Daarnaast zal er eten gebracht worden naar de minder valide oudere mensen. De kale bouw is door de gemeente gefinancierd, dit betreft wand- en vloertegels, verwarming, verlichting en het sanitair. Wij als stichting hebben de verdere inrichting op ons genomen, zoals fornuizen, aanrechtbladen, koeling, vaatwasser, afzuiging, potten, pannen en bestek. Ook hebben we gezorgd voor de warmhoudbakken voor vervoer van de maaltijden.

Speelplekken inrichten
Op verschillende plekken in Nusfalau hebben wij speelplekken gerealiseerd voor de kinderen van Nusfalau.

Uitvaartcentrum
In 2009 is men met de bouw van het uitvaartcentrum begonnen
bij de algemene begraafplaats in Nusfalau. De fundering  is gemaakt door leden van de Vrije Evangelische kerk. De muren zijn gemetseld door leden van de Baptisten kerk en leden van de Reformatorische kerk hebben het dak voor hun rekening genomen. Onze stichting heeft een bijdrage hieraan geleverd in de vorm van een koelcel, nieuwe radiatoren, nieuwe verlichting, nieuwe stoelen voorin het mortuarium, gebruikte stoelen voor onder het afdak van het mortuarium en nog veel ander klein materiaal. Het uitvaartcentrum is op 5 september 2010 officieel geopend.

uitvaartcentrum