Nusfalau

Stichting Nijverdal helpt Nusfalau

Home

Nieuws

Nusfalau

Roemenië

Projecten

Reisverslagen

Oproepen

Contact

ANBI

AVG

Nusfalau

Nusfalau is een plaatsje dat op ongeveer 1750 kilometer van Nijverdal ligt in de provincie Salaj in het westen van Roemenië. In dit gedeelte van Roemenië wordt geen Roemeens, maar Hongaars gesproken. 

Roemenië provincie Salaj

Al vele jaren proberen wij de bevolking van Nusfalau te helpen. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren vele vriendschappen ontstaan.

Op 14, 15 en 16 juni 2013 heeft Nusfalau zijn symbolische 800ste verjaardag gevierd. In 1213 is het plaatsje voor eerste keer genoemd in Oradea Registrum. In de 13 eeuw heette het dorpje Nog, na de Mongoolse invasie in 1249 wordt het geregistreerd als Nagyfalau (Hongaars voor “Grootdorp”). In een document uit 1898 word het voor de eerste keer als Szilágynagyfalu (Hongaars voor “Grootdorp van Salaj”) genoemd. In 1920 word het dorp voor het eerst in het Roemeens Nusfalau genoemd. Het dorp ligt in het westelijke deel van de provincie Salaj in het ravijn van de bergen Magura en Rézhegység aan de oevers van het River Beretyó.
Klik 
hier voor een beschrijving van de festiviteiten.

versiering 800 jarig bestaan Nusfalau

Belijdenis in Nusfalau

Net als hier in Nijverdal bereiden de jonge mensen in Nusfalau zich voor op de dag dat zij belijdenis doen. De kinderen hebben godsdienstlessen vanaf de eerste klas van school, daarnaast hebben zij ook bijbelles van de dominee in de pastorie, meestal op zaterdag. De groepen zijn verdeeld naar leeftijd. De lessen in de pastorie vinden in een ontspannen sfeer plaats, de jongens en meisjes gaan er in het algemeen graag naar toe. Met 13 jaar begint dan de echte catechesatie. Twee jaar lang bereiden de jonge mensen zich voor op de grote dag van de confirmatie, zo wordt het in Nusfalau genoemd als kinderen belijdenis doen. In die twee jaar leren zij alles over het geloof en de kerk. Tijdens de dienst moeten de jongens en meisjes voor de gemeente vragen beantwoorden die de dominee stelt. Dat zijn vragen uit de catechismus en uit de Bijbel. De ouders en familie kijken en luisteren natuurlijk aandachtig en iedereen hoopt dat de vragen goed worden beantwoord. Op de dag dat zij belijdenis doen, delen zij het geloof met de gemeente en vieren zij ook voor de eerste keer het avondmaal. Deze dienst in een overvolle kerk op Palmpasen is een feestelijke dienst. De meisjes zijn helemaal in het wit gekleed en de jongens gaan gekleed in een donker pak. De gemeente verwelkomt de jongens en meisjes als nieuwe en volwaardige gemeenteleden. Na deze feestelijke dienst ontvangen de jonge leden felicitaties en bloemen van gemeente, familie en vrienden. Thuis wordt het feest dan voortgezet met veel eten en drinken.

Het culturele leven in Nusfalau
Al meer dan 30 jaar heeft Nusfalau een dansgroep die afwisselend onder begeleiding/ondersteuning van de school of van de gemeente functioneerde. Sinds januari 2009 is er officieel een culturele vereniging opgericht onder de naam "Báró (baron) Banffy György". Baron
Banffy György is geboren in Nusfalau in 1853. Hij was een veelzijdig man: schrijver, sportman en componist. Later ging hij de politiek in en werd parlementariër. Hij heeft Nusfalau altijd in zijn hart gedragen. Helaas is hij op heel jonge leeftijd tragisch overleden. Hij is maar 38 jaar geworden. De mensen denken nog steeds met respect aan hem.
De culturele vereniging heeft op dit moment 30 volwassen leden die maandelijks contributie betalen. Er zijn ook jongere leden, maar zij hoeven nog niet te betalen.
Per jaar zijn er vier grote uitvoeringen: het carnavalsbal, de dagen van Sint
György, mannendag en in december het eindejaarsbal. De kleinere culturele activiteiten zijn: 4-5 keer per jaar dansavonden, Valentijnsdag, vrouwendag, uitstapjes, cursussen en activiteiten voor de jeugd.
De
financiële middelen van de vereniging bestaan voornamelijk uit subsidies. Voor het clubgebouw is er maar een kleine ruimte beschikbaar van 3 bij 5 meter die de vereniging van de reformatorische kerk mag gebruiken. Hier wordt vergaderd en wat kleinere activiteiten uitgevoerd, maar oefenen met de volksdansgroep is er niet mogelijk. Daarvoor moet elders in het dorp plek gezocht worden.
In de vereniging zijn meerdere goepen cultureel bezig: een volksdansgroep, een toneelgroep, een natuurbeschermingsgroep "de Groentjes" en een handvaardigheidsgroep. Wat de toekomst betreft, zijn er veel plannen: voor de jeugd wil men in de vakantie een paar dagen leuke activiteiten organiseren, fietstochten uitzetten, een humeurfestival organiseren enz.
Ook is de vereniging bezig om een dorpsmuseum te maken in de voormalige stal van het kasteel van baron
Banffy György.
Overigens zijn niet alle jongeren lid van de culturele vereniging. Er zijn ook jongeren buiten de vereniging bezig. Zo is er in Nusfalau ook nog een moderne dansgroep en een volksdansgroep voor kinderen. Ook zijn er jongeren die sporten of die via de school aan extra hobbyvakken deelnemen.
De vereniging wil graag kennis maken met andere jeugdgroepen. Als de jeugd in Nijverdal interesse heeft om met de vereniging in contact te komen, dan staan zij daar voor open.